ספר קניין
במה עוסק הספר?
ספר קניין הינו הספר הי"ב ב"משנה תורה", העוסק בדרכי הקניין במשפט העברי: בנכסיו של האדם, בצבירת הרכוש ודרכי הקניין במכירה, בזכייה מההפקר ובזכייה במתנה (כולל מתנה של צוואה), ביחסי שכנים, בדיני שליחות ושותפות, ולבסוף בהלכות עבדים.
מה מקומם של הקניינים בחיי האדם, ומה משמעות הפסוק הפותח "ובכל קניינך קנה בינה"?
(תקציר מתוך פתח דבר לספר)
העיסוק בקניית קניינים חומריים ממלא את רוב עולמם של המון העם, ולא לחינם חתם הרמב"ם את ספר נזקים בתמרור אזהרה, "שמא ישתהה בשביל ממונו ויבוא לידי סכנה", ופתח את ספר קניין הבא אחריו בתמרור המכוון את הקורא להשתדל לקנות לעצמו קנייני אמת: חכמה ובינה.
רבנו הגדול מסתייג ממאמצי הסרק של הרבה מבני האדם לקנות קניינים:
"אין לך שטות גדולה מזו שאדם חלוש הנפש, בנין גופו רופף, נוסע מקצה האקלים השני עד קצה הששי [=מקצה אחד של העולם אל קצהו האחר] ועובר בימים בימי החורף ובמדברות בשרב בקיץ, ומסכן עצמו לחיות הטרף למיניהם כדי שאולי ירויח דינר, וכאשר יקבץ מאותם הדינרין שמסר כל רוחו עליהם, יתחיל לחלקם לאומנים לבנות לו יסוד איתן על בתולת קרקע בסיד ואבנים, כדי להעמיד עליו בנין שיעמוד מאות בשנים, והוא יודע ברור שלא נותר מחייו אפילו כדי לבלות בנין של גומא, היש קלות דעת חמורה מזו?!" (הקדמה לפה"מ).
רוב אכזבות האדם, ואולי אף כולן, נובעות ממאמציו לקנות קנייני סרק. הבנת דבר זה באה לידי מיצוי בקביעת אמות המידה המגדירות את הטוב ואת הרע:
"אבל מה שיש לזה צרורות מור רבים ובגדים מוזהבים, וזה אין לו המותרות הללו בחייו, אין בזה כל רע ולא עוול, וזה אשר יש לו המותרות הללו לא השיג שום דבר נוסף בעצמותו [=במהותו], אבל השיג דמיון שוא או משחק. וזה שהוא נעדר מותרות החיים לא חסר לו מאומה חיובי, ולא העדיף המרבה והממעיט לא החסיר, "איש לפי אוכלו לקטו". זהו מצב הרוב בכל זמן ובכל מקום, ואין לשים לב לבודדים כמו שביארנו" (מו"נ ג,יב).
היחלצות האדם ממעגל החיים, בו האדם הופך להיות מכור ככל שהוא קונה יותר, אפשרית רק אם יחתים האדם את תודעתו בחותם זיכרון קונו. נשגבה וגדולה רוח ה' באדם. "עבד ה' הוא לבד חפשי", כתב המשורר רבי יהודה הלוי. ואף אם כלפי חוץ הוא חי כאחד האדם, רוחו בו לחיות באמת. זהו קניין האמת, כמו שאמר החכם מכל אדם והעשיר המופלג (משלי ב,ג-ד):
"אִם תְּבַקְשֶׁנָּה כַכָּסֶף וְכַמַּטְמוֹנִים תַּחְפְּשֶׂנָּה אָז תָּבִין יִרְאַת ה' וְדַעַת אֱלֹהִים תִּמְצָא" .
מבנה הספר:
נספחים
אפשר שהלומד הלכות אלו יתאמץ ויבין את כולן, ומעולם לא ישאל את עצמו היאך אפשר להביאן לידי ביטוי בחיי המעש. לנוכח זאת, התאמצנו התאמצות יתרה להזמין את הלומד להבין את התמונה הגדולה של המשפט ויסודותיו, על אף המסגרת המצומצמת שקבענו לעצמנו. הוספנו נספחים המסייעים למימוש ההלכות בחיי המעש: החוזים מוכנים לשימוש!
אלו קוראים לאדם לממש את לימודיו, כי כבר אמרו חכמינו: "לא המדרש הוא העיקר אלא המעשה", ושהתלמוד קודם למעשה, מפני ש"התלמוד מביא לידי מעשה".