ספר משפטים
במה עוסק הספר?
ספר משפטים הינו הספר הי"ג ב"משנה תורה" העוסק בהתקשרויות ממוניות הנרקמות בין בני האדם, שתחילתן טובה וסופן רע.
מהן, תחילתן בקשר טוב של שמירה על נכסי הזולת, של השאלתם או של השכרתם, וסופן עלול לבוא לידי אבדן. מהן, העסקת עובד העלולה להסתיים במפח נפש ואי כיבוד הסכם בין שני צדדים או בהפסקת העבודה. מהן, תחילתם במתן הלוואה לנזקק העלולה לבוא לידי ניצול ועושק, או בהלוואה שבעליה אינו יכול להחזירה, או שהוא כופר בתביעה, בין בכולה בין במקצתה. מהן, חלוקת ירושה העלולה להביא לידי ריב ומצה בין היורשים וכיוצא בזה.
למה לי להכיר את המשפט העברי, אינני הולך להיות עורך דין?
(מתוך ההקדמה לספר)
העומד נוכח יסודות המשפט העברי ומתבונן הן בשאיפה הכללית של חיפוש הצדק והן בפרטי פרטיו, אינו יכול שלא להתפעל מן הרגישות שבדינים הללו, מן האיזון בין שימושם ושעבודם של נכסים לבין חירותו ואחריותו של האדם.
ההנחיות שכופים כדי למנוע מידת סדום, כשזה נהנה וזה לא חסר, אי קיום עונש גופני על חיובים ממוניים, מידת גמירות הדעת הנדרשת כדי לקבל התחייבות, החומרה שבהפרת התחייבות, הזהירות היתרה שלא לעשות עושר ממצוקתם של אחרים (ריבית), מיעוט השימוש בשבועות, בשעה שבני אדם היו מתייראים מלשאת לשווא את שמו של הקדוש ברוך הוא, העושה טובה לחברו שלא מדעתו – על חברו לשלם על מה שנהנה בעשייתו, וכלה בדאגה ליתומים ולאלמנות, עד שנקבע הכלל שבית דין הוא אביהם של יתומים.
ההלכות המזומנות בספר זה מתארות מציאות המזמנת אותנו למאמץ מחשבתי, להקיש דבר לדבר ולהפיק כמעיין הנובע פיתרונות לבעיות דומות שלא נידונו בו. זו גם משמעותו של הביטוי "וכן כל כיוצא בזה", שחמישית מכלל מאות רבות של הופעותיו במשנה תורה מצויה בספר זה. ההלכות הללו תובעות מאמץ מחשבתי, לצייר את המציאות הנידונה (כשליש מכלל סיפורי "מעשה באחד ש…" או "מעשה באישה…" באים בספר זה), להבין את היבטיה, לשקול את צדדי הדין ולהבין את הכרעת ההלכה. להקיש דבר מדבר, מלאכה גדולה היא, שהרי במציאות אין לך דבר המתאים בדיוק להלכה מסוימת אחת.
החיפוש אחר משפט צדק היא תכליתו של האדם, כפי שאומר הנביא ירמיה, שהרמב"ם מביא את דבריו בביאורו הנפלא בסוף ספרו "מורה הנבוכים":
"כֹּה אָמַר ה' אַל יִתְהַלֵּל חָכָם בְּחָכְמָתוֹ
וְאַל יִתְהַלֵּל הַגִּבּוֹר בִּגְבוּרָתוֹ,
אַל יִתְהַלֵּל עָשִׁיר בְּעָשְׁרוֹ.
כִּי אִם בְּזֹאת יִתְהַלֵּל הַמִּתְהַלֵּל הַשְׂכֵּל וְיָדֹעַ אוֹתִי
כִּי אֲנִי ה' עֹשֶׂה חֶסֶד מִשְׁפָּט וּצְדָקָה בָּאָרֶץ,
כִּי בְאֵלֶּה חָפַצְתִּי נְאֻם ה' "
לא רק "השכל וידוע אותי", כהבנה פילוסופית שראשה בשמים והיא מנותקת מחיי המעשה, אלא הבנה שרגליה בארץ, להידמות לקדוש ברוך הוא, לפעול כאן, בארץ, במעשי חסד, במעשי משפט ובמעשי צדקה, לעצב חיי מופת והידמות לה', כי באלה חפץ ה'.
לימוד ספר משפטים הוא צעד בכיוון הזה.
מבנה הספר:
נספחים
אפשר שהלומד הלכות אלו יתאמץ ויבין את כולן, ומעולם לא ישאל את עצמו היאך אפשר להביאן לידי ביטוי בחיי המעש.
לנוכח זאת, התאמצנו התאמצות יתרה להזמין את הלומד להבין את התמונה הגדולה של המשפט ויסודותיו, על אף המסגרת המצומצמת שקבענו לעצמנו. הוספנו נספחים המסייעים למימוש ההלכות בחיי המעש: החוזים מוכנים לשימוש!
אלו קוראים לאדם לממש את לימודיו, כי כבר אמרו חכמינו: "לא המדרש הוא העיקר אלא המעשה", ושהתלמוד קודם למעשה, מפני ש"התלמוד מביא לידי מעשה".